Hans Derins acupunctuur en osteopathie

  • Acupunctuur
  • Osteopathie

Acupunctuur

ACUPUNCTUUR is een medische complementaire techniek, die historisch gezien haar oorsprong vindt in de Traditionele Chinese Geneeskunde, en waarvan het doel is een therapeutisch effect te bekomen door stimulatie van bepaalde specifieke punten op het menselijk lichaam met behulp van steriele naalden.

Behandeling

ACUPUNCTUUR is een oude Chinese behandelingsmethode, maar nog steeds up to date om mensen van hun pijn te verlossen, ziekten te genezen en gezonder te maken. De acupuncturist gebruikt hiervoor fijne dunne naaldjes die in het lichaam geprikt worden in de acupunctuurpunten. Dit zijn speciale plaatsen op het lichaam, die op de meridianen liggen. Pijn situeert zich altijd in een of meerdere meridianen. Door het aanprikken van de acupunctuurpunten wordt de energiestroom in de meridianen hersteld en verdwijnt de pijn. Bovendien zijn de meridianen met de organen verbonden waardoor de acupuncturist de mogelijkheid heeft de organen gezonder te maken, de immuniteit te verhogen, en geest en lichaam te harmoniseren.

Welke aandoeningen komen in aanmerking voor acupunctuur?

Wereldwijd wordt acupunctuur als een goede en efficiënte behandeling beschouwd voor pijn : hoofdpijn, rugpijn, schouder- en arm pijn, pijn in de benen, kniepijn, enkelpijn, nekpijn, buikpijn, menstruele en gynaecologische pijn, fibromyalgia, rheumapijnen, artrosepijnen, aangezichtspijn, uitstralingspijnen, pijnen tussen de ribben, borstkaspijn, pijn aan de borsten, staartbeenpijn, pijnen op de wervels…) . Het is altijd de moeite om pijnklachten met acupunctuur te behandelen. Met acupunctuur worden de helende krachten in het lichaam aangesproken en herstelt het lichaam zich en verdwijnt de pijn. Er gebeurt iets positiefs, geen onderdrukking of camoufleren van de pijn.

Naast pijn is acupunctuur sterk in het harmoniseren van lichaam en geest. Vermits de acupunctuur lichaam en geest als één geheel ziet, is het mogelijk om zowel de lichamelijke als geestelijke klachten te verbeteren. Er is een constante wisselwerking tussen lichaam en geest. Onze geest beïnvloedt ons lichaam (en de klachten) en het niet goed functioneren van onze geest beïnvloedt het functioneren van onze lichaam. Het effect is dat mensen na acupunctuurbehandelingen levenslustiger, weerbaarder, solieder, soepeler, alerter, helderder, stressbestendiger worden en minder vatbaar zijn voor gemoedswisselingen en depressiviteit. Vermoeidheid, lusteloosheid, burn-out, depressiviteit, dipjes worden in de acupunctuur vanuit verschillende invalshoeken bekeken en behandeld.

Naast het behandelen van pijn en het harmoniseren van lichaam en geest behandelt de acupunctuur ook heel wat functionele klachten.

Methoden

Naalden

Acupunctuur wil letterlijk zeggen ‘prikken met naalden’. Dit is voor de meeste mensen wat afschrikwekkend, maar het gaat over flinterdunne naaldjes, die in de acupunctuurpunten geprikt worden. De prik doet omzeggens geen pijn.

De acupuncturist manipuleert de naald om de stroom van energie in de meridianen te stimuleren. Dit geeft een uitstralend gevoel. Op dat moment gebeuren er belangrijke dingen: blokkades worden opgeheven, pijn vermindert, te weinig energie kan vermeerderd worden, organen functioneren beter, de geest wordt helderder...

BAF-leden gebruiken uitsluitend steriele wegwerpnaalden voor éénmalig gebruik.

Moxa

Moxa is een kruid, bijvoet of artemisia vulgaris.

Duizenden jaren wordt dit in China gebruikt om naalden en acupunctuurpunten te verwarmen. Belangrijk, omdat veel mensen een tekort aan warmte hebben (ze hebben het koud), en met moxa kunnen we via grote acupunctuurpunten de warmte (yang) vermeerderen.

Cupping

‘Cups’ zijn glazen bollen waar de acupuncturist via vuur in de bol de zuurstof opbrandt. Er ontstaat een vacuüm en met een snelle beweging worden deze cups op lichaamsdelen geplaatst.

De cup zuigt zich vast en onder de cup ontstaat er een hevige reactie: de doorbloeding is sterker, blokkades worden opgeheven, binnengedrongen koude wordt verwijderd...

De hierboven gebruikte teksten komen van de website van de ‘Belgian Acupunctors Federation’. Op deze webiste kan u nog meer informatie vinden.

www.acupunctuur-baf.be